First Minute Izdvajamo Popularno Putovanja

ANDRICGRAD I VISEGRAD 22.06.2019

                                                  IZLET ANDRIĆGRAD I VIŠEGRAD

                                                (Sa obilaskom  manastira  Dobrun )

                                                                        22.06.2019

 

Polazak u ranim jutarnjim časovima. Vožnja Ibarskom magistralom  preko Čačka i Užica sa uspitnim pauzama radi odmora.

Nastavak putovanja ka Višegradu. Na putu ka Višegradu obilazak manastira Dobrun.

(Manastir Dobrun, u izvorima poznat kao Kruševo, nalazi se u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad –Užice. Posvećen je Blagoveštenju, a podigli su ga župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. god. Već 1393. godine, kada su Turci prvi put provalili u Bosnu, manastir je stradao. Obnovili su ga despot Stefan Lazarević i kneginja Milica. Negde na granici 18 i 19 veka manastir je opusteo. O nastanku i ranijoj istoriji manastira nema pouzdanih podataka. Zna se da je jedno vreme bio sedište mitropolije. U svojoj istoriji je mnogo puta uništavan i rekonstruisan . Najveće stradanje manastir je doživeo u toku drugog svjetskog rata, kada su ga Nemci koristili kao skladište oružja, a pri povlačenju 1945. godine digli su ga u vazduh. Obnovljen je 1946. godine. U sklopu manastirskog kompleksa nalazi se Muzej Prvog srpskog ustanka, galerija, kao i Muzej Mitropolije dabrobosanske).

Nakon obilaska manastira Dobrun, vožnja  do Višegrada i obilazak grada : Na Drini Cuprija (cuveni most Mehmed pase Sokolovica iz 1577. godine, kulturni spomenik pod zastitom UNESKO-a od 2007. godine, najveca atrakcija Visegrada); Spomen ucionica Ive Andrica (muzejska postavka ucionice s kraja 19. veka,bivsa zgrada osnovne skole u koju je isao nobelovac Ivo Andric); Spomenik Ivi Andricu (mermer, delo sarajevskog vajara Ljupka Antunovica, simbolizuje otvorenu knjigu na kojoj se nalaze medaljoni s likom Ive Andrica a nalazi se neposrdno pored visegradske cuprije) i Kuća Ive Andrića (u kojoj je svoje detinjstvo i skolske dane proveo nobelovac Ivo Andric. Za sada jos uvek u privatnom vlasnistvu, moze se videti samo spolja).

Poseta Andrićgradu (Andrićgrad je zdanje posvećeno Ivi Andriću, srpskom nobelovcu, sa idejom da spaja neizmirene istorijske periode na našim prostorima, da promoviše turizam, kulturu, umetnost, mir, jednakost među ljudima, rasama i polovima, širi pismenost i plemenitost i spaja i ujedinjuje narode, regione i svijet). Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Polazak  u kasnim popodnevnim časovima ka mestu stanovanja. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

 

 

CENA ARANZMANA:1.990,00 dinara

 

Mogucnost organizovanja fakultativne voznje brodicem Drinom – 5 eur po osobi

 

ARANZMAN OBUHVATA: prevoz komfornim autobusom (klima,audio,dvd), pratioca grupe, lokalnog vodica u Visegradu i troskove organizacije aranzmana

 

ARANZMAN NE OBUHVATA: ulaznicu za obilazak spomen ucionice Ive Andrica trenutno 0,5 KM placa se na licu mesta.

 

Organizator putovanja: Turistička agencija “ODISEJ1995” iz Nove Pazove – Licenca Ministarstva Turizma OTP 194/2010 od 20.02.2010. godine.

 

 

 

Kursna Lista

Kursna lista na dan

Ostanite obavešteni

Postanite deo naše email liste